IIEl portal del Baix Empordà
Principal / Els Pobles / La Gastronomia / L'Àlbum / Galeria / Serveis / El Far / Classificats / Fòrum / El Directori / Cercadors
Els pobles
Palafrugell

Mapes
Municipis
Albons
Begur
Bellcaire d'Empordà
La Bisbal d'Empordà
Calonge
Castell-Platja-d'Aro
Colomers
Corçà

Cruïlles, Monells i Sant
Sadurní de l'Herua

Foixà
Fontanilles
Forallac
Garrigoles
Gualta
Jafre
Mont-ras
Palafrugell
Palamós
Palau-Sator
Pals
Parlavà
La Pera
Regencós
Rupià
Sant Feliu de Guíxols
Santa Cristina d'Aro
Serra de Daró
La Tallada d'Empordà
Torrent
Torroella de Montgrí
Ultramort
Ullà
Ullastret
Vall-llobrega
Verges
 
Cala del Port Bo de Calella de Palafrugell.
Passeig marítim de Llafranc.
Esgñésia de Sant Fructuós de Llofriu.
El suro és un dels referents tradicionals de Palafrugell.
 
Capital de la Costa Brava
Pot semblar un xic agosarat qualificar Palafrugell com la capital de la Costa Brava, però qui coneix mínimament el municipi reconeixerà que té tots els mèrits per adjudicar-se tan simbòlic distintiu. La seva riquesa natural, cultural, econòmica i arquitectònica el converteixen en un referent bàsic de la comarca, on per la seva situació exerceix de centre neuràlgic. Palafrugell té algunes de les cales més boniques de la Costa Brava, disposa d'una tradició gastronòmica més que reconeguda i d'una riquesa cultural perfectament personificada en l'escriptor Josep Pla. La vila de Palafrugell és el centre del municipi, on també hi trobem els nuclis rurals de Santa Margarida, Ermedàs, Vilaseca i el bonic poble de Llofriu, a peus de les Gavarres, juntament amb els reconeguts nuclis costaners de Calella, Llafranc, Tamariu i Aigua Xelida. D'aquesta manera, el municipi viu dividit entre el mar i l'interior, tot i que la importància del seu litoral ha condicionat el desenvolupament social i econòmic, transformant una vila tradicionalment tapera, en un centre turístic i de serveis plenament consolidat. Palafrugell és actualment una de les destinacions turístiques i de segona residències més important de les comarques gironines. Això fa que la població al pic de l'estiu se situi al voltant dels 60.000 habitants, quan a l'hivern hi ha vora els 18.000. La franja litoral abarca 12 quilòmetres de retallades cales i petites platges, on trobem indrets fantàstics com la Cova d'en Gispert, situada en un escarpat penya-segat on el joc de llums durant el dia esdevé un prodigi de la natura.
Una de les principals fonts de riquesa del municipi era la indústria surera, que actualment encara gaudeix de gran prestigi. Aquesta indústria, enfocada en bona part a l'exportació de taps de suro arreu del món, va forjar en el seu moment el caràcter cosmopolita, obert i generós dels palafrugellencs. Entre els seus veïns no podem deixar de referir-nos al controvertit però únic Josep Pla, un dels escriptors catalans més prolífics.
Punts d'interès
El Far de Sant Sebastià
Es troba situat a dalt de la muntanya de Sant Sebastià (165 metres), que separa Llafranc de Tamariu. És un punt molt emblemàtic per als palafrugellencs. Des d'aquest punt, on s'ha condicionat un excel·lent mirador, es pot admirar un dels paisatges més bonics de la Costa Brava. El far és el més important del golf de Lleó i un dels més potents del Mediterrani. Al costat del far es troba l'ermita barroca de Sant Sebastià i l'hostatgeria, del segle XVIII, que es va construir sobre una torre de vigilància del XV. En aquest indret també hi ha un mirador molt recomanable.

Cantada d'Havaneres
És la cantada més important d'aquest gènere musical i se celebra des de 1966 cada primer dissabte de juliol a l'emblemàtica cala del Port Bo de Calella de Palafrugell. Actualment, els grups d'havaneres que es volen consagrar han de passar per damunt de l'entarimat marí que es col·loca al Port Bo. Cada any més de 30.000 persones omplen el nucli costaner per seguir la cantada.

Festes de Primavera
És un dels trets diferencials del municipi. És una celebració caranavalesca que va néixer l'any 1962 després de la prohibició de celebrar el carnaval a tot l'Estat espanyol. Per evitar la prohibició, l'enginy peix fregit va traslladar la festa a la primavera amb l'excusa de celebrar l'arribada d'aquesta estació, que es va acabar convertint en un carnaval camuflat. Durant tot l'any les colles de carrossaires treballen per preparar els muntatges que presentaran al vistós Carroussel Costa Brava, que recorre els carrers de la vila cada diumenge de Pentecostés.

Rutes a peu
El terme de Palafrugell ofereix grans possibilitats per practicar el senderime. Hi ha nombroses i inacabables excursions que es poden fer, moltes de les quals estan perfectament senyalitzades: ruta de Josep Pla, camins de ronda, ruta de les torres de vigilància, ruta del suro, ruta de les fonts.
Telèfons d'interès
Ajuntament
Àrea de Cultura
Centre d'Entitats Culturals
Policia
Patronat Municipal de Turisme

IIIOficines de turisme:
IIIIIIIPalafrugell
IIIIIIICalella
IIIIIIILlafranc
IIIIIIITamariu
Ambulatori
Museu del Suro
Creu Roja
Fundació Josep Pla
972 61 31 00
972 61 31 06
972 30 57 87
972 61 31 01
972 61 18 20

972 30 02 28
972 61 44 75
972 30 50 08
972 62 01 93
972 61 06 07
972 30 39 98
972 30 19 09
972 30 55 77
Enllaços destacats
- WEB oficial de Palafrugell
Completa site amb informació de tot tipus sobre el municipi.
- Xarxa Internet
Empresa dedicada al disseny de pàgines WEB. Una de les millors en la seva especialitat que operen a les comarques gironines.
- Centre Cívic Can Genís
Espai virtual del centre cultural del municipi on podreu trobar informació sobre els serveis que s'ofereixen i les entitats Palafrugell.
Principal / Els Pobles / La Gastronomia / L'Àlbum / Galeria / Serveis / El Far / Classificats / Fòrum / El Directori / Cercadors